Yachtmaster

Wat is een Yachtmaster?

Een Yachtmaster certificaat is een vaarbevoegdheid. Veel landen gebruiken deze vaarbevoegdheid als vaarbewijs voor zowel pleziervaart als commerciële schepen.


Er zijn sinds kort drie Yachtmaster niveau's:

  • Yachtmaster ocean : voor de wereldwijde vaart
  • Yachtmaster offshore : voor de kustvaart (dit is het meest populaire niveau)
  • Yachtmaster coastal : tot 20 mijl buitengaats, voorheen Coastal Skipper

Daarnaast is van belang of het examen is afgenomen op een zeilschip of op een motorjacht. Een Yachtmaster vaarbevoegdheid wordt veel gevraagd voor bijvoorbeeld deliveries. 
Voor veel betaalde functies is het nodig om je certificaat "commercially endorsed" te maken, hiervoor zijn aanvullende theorieopleidingen nodig.

Hoe wordt je Yachtmaster?

Door te slagen voor je Yachtmaster praktijkexamen. Tijdens je yachtmaster examen vaar je een complete vaartocht, waarvan een deel 's nachts. Er is geen verplichte vooropleiding, wel zijn er ervaringseisen. Je zou dus direct een examen aan kunnen vragen. De ervaring leert echter dat vrijwel niemand in staat is om in één keer te slagen zonder gerichte vooropleiding. Het is daarom verstandig om eerst een praktijk- en theoriecursus te volgen. 

Als je vanaf het begin leert zeilen bij de RYA dan start je met Competent Crew, daarna Dayskipper, gevolgd door Yachtmaster Coastal, Yachtmaster Offshore en eventueel zelfs Yachtmaster Ocean. Heb je al veel ervaring of een CWO kajuit- of zeezeilcertificaat dan kun je op een hoger niveau instappen bij de RYA.

Om theoretisch goed voorbereid te zijn is het verstandig om een theorie cursus te volgen. Dit kunnen de Nederlandse TKN en / of PPR zijn maar het is zeer aan te raden om je voor te bereiden met de Yachtmaster theoriecursus.
Tijdens je praktijkexamen wordt theoretische kennis namelijk op een praktische manier getoetst: "What is the waterdepth in the harbour when we arrive? of What do the lights on that boat mean? 

Deze serie video's geeft een goede indruk van de vaardigheden die je moet hebben om te slagen voor je Yachtmaster examen. 

De minimum zeilervaring voor deelname aan het Yachtmaster Offshore examen is 2500 mijl, waarbij minimaal 5 overtochten van minstens 60 mijl, 2 nachtelijke tochten en 2 tochten als schippers. Minstens de helft hiervan dient in getijdenwater te zijn gevaren! De Middellandse Zee = géén getijdewater. Daarnaast moet je een GMDSS marifonie certificaat en een door de RYA geaccepteerd EHBO diploma hebben. Het EHBO diploma mag maximaal drie jaar oud zijn.

Nieuw: De Britse kustwacht accepteert maar een beperkt aantal EHBO certificaten
Het RYA First Aid certificate dat u via AquaPlanning kunt behalen is uiteraard geldig voor zowel Yachtmaster examens als MCA commercial endorsements, niet voor STCW endorsements. 

Waar kun je Yachtmaster lessen volgen?

Er zijn meerdere RYA erkende scholen in Nederland waar je Yachtmaster prep courses kunt volgen. Op dit moment is AquaPlanning de enige Motorcruising school, voor zeilboten kunt u bij een van de andere scholen terecht. 

Veel vaarscholen wekken de indruk RYA erkend te zijn. Via deze link kunt u controleren welke school welke lessen mag geven.

AquaPlanning is RYA erkend voor powerboatlessen, motorcruising, Personal Watercraft (waterscooters), RADAR, Diesel, PPR, marifoon SRC, EHBO, Sea Survival en OPST.

Nederlandse schippers hebben vaak veel ervaring maar doen vaak weinig aan planning. De RYA ziet graag voorbereiding, bijvoorbeeld voor je door een sluis gaat. "Klaas, jij staat op de boeg, lijn klaar om vast te maken aan de bolder achter de trap. Niet aantrekken, wacht tot ik een teken geef. Maarten, jij doet de achterlijn. Vieren tot Klaas zijn lijn om zijn bolder kan doen, dan trek je de lijn rustig aan. Houdt rekening met de wind vanachter, als de boot van de muur wegwaait vastmaken zodat de boot weer naar de kant waait. Als het moet sla ik even achteruit om de boot op de goede plek te krijgen."
Tijdens de cursus besteden we hier veel tijd aan. 

Verschil tussen Yachtmaster / RYA en Zeezeilen / CWO?

Zeilscholen die zijn aangesloten bij de Nederlandse CWO geven al tientallen jaren zeilles op alle boottypen. Hoewel de CWO diploma's in het buitenland goed bekend staan kennen de diploma's daar helaas geen officiële status. De RYA opleidingen zijn wereldwijd bekend en in veel landen erkend.

De ervaring lijkt erop te wijzen dat het CWO theoretisch grondiger is. De lesmaterialen voor de Yachtmaster opleiding zijn beter toegankelijk, hoewel ze uiteraard in het Engels zijn. Het CWO legt vaker uit waarom iets zo is, terwijl de RYA wat meer van de praktische uitwerking uitgaat.

De praktijk van het zeilen wordt in beide systemen zeer grondig behandeld maar vanuit een ander perspectief. Een goed voorbeeld is het afmeren aan lagerwal zonder hulp van de motor, een lastige noodmanoeuvre!
Bij het CWO leer je hoe je dit deels onder zeil kunt doen en dat is echt iets wat je meerdere keren moet oefenen.
Een RYA examinator stelt dat de meest veilige manoeuvre is om je zeilen te strijken en je aan je anker langzaam naar de wal te laten zakken.
Met de CWO methode toon je een hoge mate van bootbeheersing aan, met de RYA methode laat je zien dat je zeeman bent en vooral op veiligheid let. 

Op dit moment worden op internet veel vergelijkingen gemaakt tussen CWO niveau's en RYA niveau's. Er is géén officiële mogelijkheid om diploma's om te wisselen.

Commercial endorsement, OPST en Sea Survival

Om commercieel te mogen varen dient het Yachtmaster certificaat "commercially endorsed" te worden. Hiervoor dien je aanvullende cursussen te volgen. In de praktijk is een commercial endorsement lang niet altijd nodig, dus voorkom dat je onnodige kosten maakt en informeer bij je opdrachtgever. Bedenk ook dat je Yachtmaster examen geldig blijft en een commercial endorsement na vijf jaar verloopt. Als je niet direct commercieel gaat varen kan het dus handig zijn om nu voor de goedkoopste optie te kiezen (alleen praktijkexamen) en later je STCW Basic Safety te behalen.

Er zijn twee soorten endorsements, het STCW en het MCA endorsement. Welk endorsement je nodig hebt hangt af van de vlag van de boot. Vrijwel alle megajachten varen onder MCA, veel beroepsschepen onder STCW. Het STCW is ook geldig voor MCA, andersom niet. Let wel: beide soorten endorsements zijn niét geldig op Nederlandse schepen. Omdat de STCW eisen strenger zijn wordt op grotere megjachten vaak om een STCW endorsement gevraagd. 


Nodig voor aanvraag MCA Endorsement:

1. Medische keuring (ik ga zelf meestal naar Hefting Medische Keuringen

2. EHBO, voor MCA endorsement kan dit in één dag via onze RYA Small craft first aid. 

3. Sea Survival cursus (kan bij AquaPlanning)

4. PPR online cursus en examen, reken op 3 á 4 avonden studie, kan geheel via internet. 

5. een GMDSS marifooncertificaat, zoals SRC of Marcom-B.  Ook wordt onze EHBO cursus geaccepteerd voor vrijwel alle zeilwedstrijden. Voor Category 0 wedstrijden zoals de Volvo Ocean Race bieden wij een aparte aanvullingscursus aan. 

Nodig voor aanvraag STCW Endorsement:

1. Medische keuring (ik ga zelf meestal naar Hefting Medische Keuringen)

2. STCW Basic Safety. 4-Daagse opleiding, wereldwijd vele aanbieders, van €900 ex BTW tot €1500. Wij hebben goede ervaringen met TVK Instructie te Emmeloord. 

3. PPR online cursus en examen (kan binnenkort bij AquaPlanning), zie ook www.ryainteractive.org

5. GMDSS marifooncertificaat, zoals SRC of Marcom-B. 

TIP: Als je medisch wordt gekeurd, vraag dan zowel een binnenvaart als een zeevaartkeuring aan. De zeevaartkeuring is twee jaar geldig voor een onbeperkt vaargebied, de binnenvaartkeuring 5 jaar voor beperkt vaargebied, 150 NM uit de kust. De Zeevaartkeuring komt overeen met de Britse ENG1 = 2 jaar geldig, de binnenvaartkeuring met de ML5 = 5 jaar geldig maar tot maar 60 NM uit de kust. 

Wat als je commercial endorsement verloopt? Je mag dan niet meer werken op commerciële schepen, maar je mag nog steeds als betaalde schipper/crew op een jacht werken. Nadat je papierwerk weer in orde is kun je weer een commercial endorsement aanvragen, je hoeft dus niet opnieuw examen te doen. Ook kun je altijd wisselen van MCA naar STCW, als je de juiste veiligheidscursussen hebt gevolgd. 

Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van deze en andere nieuwe ontwikkelingen:Geldigheid Yachtmaster in Nederland

Wettelijk gezien staan zowel Yachtmaster Coastal als Offshore gelijk aan het Nederlandse Klein Vaarbewijs 1 en 2.

Als je je Yachtmaster hebt behaald voor 1 juli 2011 dan is het zelfs gelijk aan het Groot Pleziervaarbewijs. Meer hierover vindt je in de Binnenvaartregeling, BWBR0025958, bijlage 7.1, sub 1.3. Neem deze mee aan boord als je gebruikt maakt van deze regels, dat scheelt een hoop gedoe bij controles!

Geldigheid Yachtmaster in België 

Om op Belgische plezierschepen waarmee commercieel wordt gebaren te schipperen is sinds kort een STCW 200 ton certificaat verplicht. Gelukkig wordt een RYA Yachtmaster Commercially endorsed certificaat ook geaccepteerd, mits je je vaartijd en functie aan boord kunt aantonen. 

Yachtmaster Ocean

Om Yachtmaster Ocean te worden moet je Yachtmaster Offshore zijn en een goed gedocumenteerde oceaanoversteek hebben gemaakt met hulp van een sextant (en GPS natuurlijk!). Je kunt dan een mondeling examen aanvragen. Je kunt ook een 40 urige cursus volgen met aanvullend theorie-examen.

De RYA vindt u hier.

Het CWO vindt u hier.

Via een klik op de banner hieronder kunt u de Yachtmaster studieboeken en andere publicaties van de RYA bestellen.

Navigation Books